Voorkom stress, bereid je goed voor op de feestdagen als mantelzorger alvast

Gepubliceerd op 2 november 2023 om 15:19

De feestdagen, ze brengen vaak stress en spanningen met zich mee. Voor mantelzorgers zijn deze dagen extra zwaar, omdat je naast de gebruikelijke zorg voor je naaste ook nog de nodige voorbereidingen moet treffen voor de kerst. Maar je reserves zijn al opgebruikt en de vrije tijd is beperkt, kleine kans dus dat het voor jou een ontspannen en vooral rustige kerst wordt.

 

Werkdrukte

Naast de zorg voor je naaste en de andere verplichtingen thuis, heb je ook nog de drukte op het werk, vaak moeten er nog dingen “af” voor het nieuwe jaar begint. Realiseer je dat je tijdens zo’n feestmaand als december gewoon minder tijd, minder focus en een lagere productiviteit hebt dan anders. Dus pas daar je verwachtingen op aan en begin niet met een nieuw project bijvoorbeeld. Daarnaast hebben je werkgever en collega’s ook verwachtingen, denk aan de kerstborrel, waar je gevoelsmatig niet onderuit kunt. Al snel worden deze, als ontspanning bedoelde activiteiten, voor jouw gevoel verplichtingen.

Planning

Daarom is het slim om van tevoren na te denken hoe je het gaat aanpakken dit jaar. Stel jezelf als mantelzorger de vraag: “wat wil ik”. En probeer ook de ruimte te pakken voor jezelf om niet meer te doen dan jezelf wilt. Vraag je naaste, voor wie je zorgt, waar hij of zij zin in heeft zodat jullie samen weten waar je aan toe bent.

Maak een planning voor jezelf voor de laatste weken van het jaar. Wat wil je graag doen, en wanneer ga je dat doen. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte inplant voor rust en ontspanning, of gewoon om te lummelen. Gebruik deze dagen juist om bij te komen en weer op te laden zodat je het nieuwe jaar uitgerust kunt beginnen.

Verwachtingen

Probeer vooral om je verwachtingen zo laag mogelijk te houden, maak je plannen duidelijk en vraag zo nodig hulp aan de mensen met wie je de feestdagen wilt doorbrengen, zodat zij op de hoogte zijn. Dat zal de feestdagen niet alleen voor jezelf vergemakkelijken, maar ook voor degene voor wie je zorgt, voor je familieleden en voor je vrienden.

Focus

Tot slot, de feestdagen van dit jaar hoeven niet hetzelfde te verlopen zoals je andere jaren gewend was, dit jaar is dít jaar. Volgend jaar kan alles weer anders zijn. Zet je focus op NU!

 

Veel succes… en ik hoop dat je er ondanks alles toch een beetje van kunt genieten!