Zorgen in de zomer voor mantelzorgers

Gepubliceerd op 6 juli 2023 om 14:24

De zomer is een tijd waarin de meeste mensen genieten van een welverdiende vakantie. Maar voor jou, als mantelzorger kan deze periode juist extra uitdagend zijn. Tijdens de zomerperiode nemen veel zorgprofessionals welverdiende pauzes, waardoor er (tijdelijk) meer verantwoordelijkheden op de schouders van mantelzorgers rusten. In deze nieuwsbrief wil ik met jou stilstaan bij de specifieke uitdagingen van het mantelzorgen in de zomer en geef ik je waardevolle informatie en  praktische tips zodat je beter voorbereid de zomer in kunt gaan.

  1. Plan vooruit: Zorg ervoor dat je ruim van tevoren op de hoogte bent van de vakantieperiodes van zorgverleners. Dit stelt je in staat om je eigen planning aan te passen en alternatieve regelingen te treffen. Communiceer met de zorgverleners en maak een gedetailleerd schema om ervoor te zorgen dat er geen hiaten zijn in de zorg.

  2. Zoek ondersteuning: Informeer bij familieleden, vrienden en buren of zij kunnen bijspringen tijdens de vakantieperiode van de zorgverleners. Misschien kunnen zij wat extra hulp bieden, zoals boodschappen doen, huishoudelijke taken uitvoeren of gezelschap houden. Maak gebruik van lokale of andere maatschappelijke organisaties die mogelijk hulp kunnen bieden.

  3. Tijdelijk vervangende zorg regelen: verken de mogelijkheid om tijdelijk de zorgtaken over te dragen aan een vrijwilliger,  professionele zorgverlener of een zorginstelling. Het kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. Informeer bij lokale zorginstellingen, thuiszorgorganisaties of mantelzorgorganisaties naar de mogelijkheden en regel dit tijdig voor de vakantieperiode. Vaak kan een mantelzorgmakelaar of clientondersteuner hierin ondersteunen.

  4. Maak gebruik van technologie: Er zijn verschillende technologische hulpmiddelen die de zorg voor een dierbare kunnen vergemakkelijken, zelfs als je alleen bent tijdens de vakantieperiode van de zorgverleners. Denk bijvoorbeeld aan personenalarmsystemen, medicijnherinneringen via apps, video-oproepen voor controle en monitoring, enzovoort. Verken welke opties beschikbaar zijn en welke het beste passen bij jouw situatie.

  5. Mantelzorg kan fysiek en emotioneel veeleisend zijn, vooral wanneer je de zorgtaken voor een langere periode alleen op je neemt. Zorg ervoor dat je tijd maakt voor zelfzorg en ontspanning. Plan pauzes in, doe activiteiten die je energie geven en zoek steun bij andere mantelzorgers. Verbinding geeft vaak al voldoende ontspanning.

Onthoud dat het essentieel is om open te communiceren met de zorgverleners en andere betrokkenen, en om tijdig hulp en ondersteuning te zoeken. Mantelzorg kan tijdelijk zwaarder  zijn, maar met de juiste planning en ondersteuning kun je ervoor zorgen dat de zomerperiode soepel verloopt.

 

Reactie plaatsen

Reacties

a
een jaar geleden

leuk bericht