Vakantie: tijd voor bezinning voor mantelzorgers

Gepubliceerd op 13 juli 2023 om 11:12

Mantelzorgers hebben geen tijd voor vakantie. En toch is even afschakelen voor iedereen belangrijk. De batterij wordt weer even opgeladen en je hebt tijd om een beetje afstand te nemen van jouw dagelijkse leven als mantelzorger. Even afschakelen, een tijd van bezinning, waarin vaak nieuwe keuzes worden gemaakt.

Even loslaten

Natuurlijk willen we allemaal weleens even loslaten, gewoon om tot rust te komen. Dat kan natuurlijk ook als je als mantelzorger samen met je naaste op vakantie gaat. Maar intussen blijft de zorg voor je naaste wel doorgaan, misschien vul je het tijdelijk even anders in, maar de zorg gaat door. En jij bent de spil in het regelen van de zorg, ook tijdens de vakantie. Veel mantelzorgers zijn op vakantie dan ook de nodige uurtjes bezig met alles in goede banen te leiden En daarmee kom je niet helemaal los van het mantelzorgen.

Niet aan denken

Het werkt niet om te zeggen: “niet aan denken”. Je hersenen snappen het woordje “niet” niet. Wat je hierdoor onbewust doet, is “aan de zorg voor je naaste denken”.

Stil zitten en rust nemen werkt ook niet voor iedereen. Onbewust dwalen je gedachten toch weer terug naar wat je allemaal nog moet. Vind een manier om het mantelzorgen even uit je hoofd te krijgen. Voor de een werkt het om te gaan lezen. Anderen kunnen beter iets actiefs gaan doen. Sporten werkt sowieso heel goed om zaken van je af te zetten. En door veel te wandelen kom je vooruit in de verwerking in je hoofd.

Afstand 

Pas als je een beetje afstand neemt, ga je merken wat je mist en je merkt dat sommige dingen je ergeren. Waarom doe je sommige dingen eigenlijk nog zelf? Het is toch veel leuker om …. Vul dit zelf maar in. Waar word jij wel heel blij van? En wat frustreert jou? Het ontdekken hiervan is een goede stap om te groeien in ook kiezen voor jezelf naast het mantelzorgen.

Ruimte voor nieuwe mogelijkheden

Als je steeds maar weer bezig bent met de sleur van de dag, heb je misschien niet eens door dat je zelf in een rol terechtgekomen bent, waar je ingerold bent , maar die eigenlijk helemaal niet zo goed bij jou past. Zo spreek ik regelmatig mantelzorgers die hele dagen druk zijn met zorgen, terwijl ze eigenlijk heel graag ook bezig zouden willen zijn met hun eigen wensen, dromen en toekomstplannen.   

Bezinning en nieuwe plannen

Even afschakelen, een tijd van bezinning, maar niet om plannen uit te werken. Pas later maak je de balans op. Dan weet je in elk geval het belangrijkste besluit en ook enkele dingen die je niet (meer) wil vergeten. Het is heel nuttig om na de bezinning je inzichten en keuzes op te schrijven. Het gevaar is namelijk dat je weer snel terugschiet in het oude ritme en het geleerde dan weer snel vergeet.

 

Samenvattend:

  1. Maak minimaal een half uur per dag ruimte voor jezelf om "even af te schakelen"
  2. Gebruik deze momenten om te bezinnen , te voelen hoe het nu gaat
  3. Schrijf jouw inzichten en besluiten op
  4. lees deze inzichten en besluiten regelmatig even door. Dat helpt om ze scherp te houden.

  5. Laat ze ook niet te lang liggen, maar ga er iets mee doen!

  6. Ga met iemand praten als je merkt dat het je niet lukt om alles goed voor jezelf op een rijtje te zetten.

Wil jij als mantelzorger, graag meer tijd voor je eigen leven. Heb je het gevoel dat je vast zit en niet weet waar je moet beginnen?

Ik help je graag 

Want soms kan even sparren met een ervaren mantelzorger en coach die écht weet wat jij voelt, een flinke stap vooruit betekenen.

Je bent vaak 1 vraag verwijderd van een grote sprong voorwaarts voor jezelf