❤️mantelzorg met liefde.. jouw welzijn eerst❤️

Stress als mantelzorger door de angst voor kleinigheden bij sociale activiteiten

Gepubliceerd op 3 augustus 2023 om 11:29

Stress als mantelzorger door de angst voor kleinigheden bij sociale activiteiten

Mantelzorgers ervaren vaak een stille last die niet altijd begrepen wordt door anderen: stress, angst en terughoudendheid bij sociale uitjes samen , zoals een bezoek aan vrienden of een museum.

Waarom je niet kiest voor een uitje

Als mantelzorger zet je de behoefte van jouw geliefde vaak boven je eigen behoeften. Hierdoor stel je sociale activiteiten uit of annuleren je deze zelfs, omdat je denken dat de zorgverantwoordelijkheid altijd voorrang heeft. Mijn partner heeft, bijvoorbeeld weinig energie en kan hij op het meest (voor mij!) ongepaste moment aangeven dat hij naar huis wil, en dan voel ik mij bezwaard naar de mensen die allerlei dingen geregeld hebben voor ons. Zo hadden vrienden van ons laatst extra voor hem een soep gemaakt omdat hij geen vast voedsel kan eten, Maar hij wilde naar huis en heeft deze soep dus niet gegeten. Ik voel mij dan bezwaard.

Gebrek aan Begrip van de Omgeving

Ook realiseren de mensen in de omgeving van de mantelzorger zich misschien niet dat kleine dingen die misgaan, extra stress kunnen veroorzaken. Zo hadden wij laatst mensen op bezoek, mijn partner was moe, kon de gesprekken niet zo goed volgen, en besloot op de bank te gaan liggen, terwijl we net gezellig buiten zaten. Ons bezoek was zichtbaar gepikeerd en voelde zich persoonlijk aangesproken.  

Stress bij mantelzorgers die angstig zijn over kleine dingen die mis kunnen gaan tijdens sociale activiteiten is een begrijpelijke reactie op de verantwoordelijkheid die ze dragen. Het gebrek aan begrip in de omgeving kan voortkomen uit een gebrek aan inzicht in de complexiteit van mantelzorgtaken en de interne beleving van stress. Het is echter een illusie te denken dat iedereen in jullie omgeving, (ook goede vrienden) écht oog heeft voor jullie situatie. Sommige mensen blijven zich persoonlijk afgewezen voelen. Dat moet je dan maar voor lief nemen, het zegt in dit geval meer over de ander dan over jou.

Belangrijk om deze angsten te bespreken.

Ik ben mij ervan bewust dat het, zeker in het begin voor jou, als mantelzorger een extra last vormt, en je doet besluiten om dan maar geen bezoek te ontvangen, of samen op stap te gaan. Uiteindelijk ontneem je jullie daarmee een stuk kwaliteit van leven. Hoewel je niet altijd de energie, of zin in, hebt is het toch belangrijk om deze angsten te bespreken. Het is natuurlijk fijn als mensen in jouw omgeving wel aanvoelen hoe het voor jou als mantelzorger makkelijker kan maken. Vrienden van ons, (die van de soep) houden altijd rekening met ons, zo zorgen ze dat mijn partner altijd ergens kan gaan liggen, wanneer hij moe wordt. Ook nodigen ze hem daarvoor uit, om te gaan liggen wanneer ze zien dat hij moe is. Op die manier ontlasten ze mij op een fijne manier, waardoor ook ik optimaal van ons samenzijn kan genieten.

 

Ben jij ook bang voor kleine “ongelukjes” als jullie samen onderweg gaan, en weerhoudt het er jullie van om dingen te ondernemen? Wil je graag weten hoe ik dat oplos, of waarom ik er juist voor kies om dat niet te doen? Heb je behoefte hier eens over te sparren met een ervaren mantelzorger.

Maak dan hier een afspraak voor een gratis gesprek