Heb jij al een "escape route"?

Gepubliceerd op 20 juli 2023 om 15:26


Heb jij al een “escape route”?

Soms kan voor jou, de druk zodanig oplopen dat je even wilt “vluchten” uit de situatie.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, je hebt een moment met je geliefde waar je voor zorgt , waarop jullie elkaar niet goed begrijpen, of de spanning loopt op om at voor reden dan ook.

Het is belangrijk dat je op zulke momenten voor jezelf een “escaperoute” hebt.

Het beste zou zijn als je daarvoor een eigen ruimte hebt in huis, waar jij jezelf kunt terugtrekken


Ik merkte bij mijzelf dat ik het op momenten dat ik het ECHT nodig had, meestal ontslaan deze momenten opeens, acuut, in de auto stapte en een rondje ging rijden. Maar ik kwam er dan snel achter dat ik me niet prettig voelde in de auto, ik kon mijn tranen net de vrje loop laten, ik moest op het verkeer letten, en daarnaast de gedachte dat ik mijn partner alleen achter liet voelde ook bnniet goed.

Daarom heb ik, destijds uit noodzaak, een kamer in ons huis ingericht voor mij. Met een eigen plek.

Heb je nou zelf niet die extra ruimte in je huis, richt dan een hoekje in in een andere kamer, of in d etuin. Een plek waar je even kunt ontsnappen zonder dat iemand je stoort.

Het doel van een eigen plek voor jou, als mantelzorger is, dat je ruimte nodig hebt om te herstellen, om op te laden, om je eigen gedachten te formuleren, om te kunnen kalmeren, kortom om de dingen te doen waar jij je goed bij voelt en nodig hebt, zonder dat je daarbij wordt gestoord.

Het fijne van zo’n eigen plek is, dat hij alleen van jou is, en dat je er dus kunt doen wat je wilt. Misschien heb je er geen behoefte aan, maak de ruimte toch letterlijk vrij, voor de momenten dat je er wel onverwacht behoefte aan krijgt.

Heb je vanwege krappe woonruimte ook geen plek voor een hoekje, ga dan nu nadenken wat je gaat doen, als je wilt ontsnappen aan de situatie. Bereid je voor, wat kun je doen, waar kun je heen, wie kun je bellen om acuut even uit de situatie te stappen.

Zo heb ik bijvoorbeeld een afspraak met een goede vriendin dat ik haar kan bellen als het hard nodig is. Ik maak er weinig gebruik van, maar het idee dat het kan geeft me al rust.Op die manier ben ik voorbereid wanneer het me overkomt, en hoef ik op het moment zelf daar niet meer over na te denken. Dat geeft rust

 

Met een van tevoren bedacht “escape route” ben je voorbereid op

acute momenten als de spanning bij jouwzelf oploopt

Heb je vragen over jouw “escape route”, of wil je gewoon even sparren met een ervaren mantelzorger? Laat het mij weten, ik denk graag met je mee.