Verlies van familie en vrienden als mantelzorger

Gepubliceerd op 19 oktober 2023 om 10:23

Als je 24-7 mantelzorger bent kom je voortdurend voor uitdagingen te staan en soms raakt het leven je op manieren die jouw hart diep verwonden. Het kan zijn dat de ziekte van je partner een onzichtbare muur tussen jullie en jullie familie en vrienden n heeft opgetrokken. Het voelt alsof de communicatie moeilijk is geworden en dat de jarenlang fijne en zo vertrouwde band die je met elkaar had steeds verder van je verwijderd zijn. In mijn praktijk kom ik regelmatig mantelzorgers tegen die met dit probleem worstelen. Ze zijn verdrietig en moe gestreden en weten niet meer hoe dit verder aan te pakken. Ik wil een persoonlijk verhaal met jullie delen, in de hoop dat het anderen kan inspireren die hetzelfde meemaken.

Het Verhaal van Marjet

Een cliënte van mij, we noemen haar Marjet, worstelde met dit probleem. Ze zorgt vol overgave en met liefde voor haar zieke echtgenoot, maar na verloop van tijd merkte ze dat haar kinderen, die eerder heel dichtbij stonden, zich begonnen terug te trekken. De ziekte van haar man zorgde voor verwijdering en onbegrip. Dit veroorzaakte diep verdriet en frustratie bij Marie, wat naast dat van haar man, ook haar eigen welzijn flink aantastte.

De Energie van Verdriet:

Marjet zat gevangen in een vicieuze cirkel van verdriet en onvervulde verwachtingen. Ze besteedde al haar energie aan pogingen om haar kinderen weer dichterbij te halen, maar dit bracht haar meer teleurstelling dan ooit tevoren. Het kostte haar niet alleen veel energie, maar het dreigde ook haar relatie met haar zieke echtgenoot te belasten. Hij werd boos en gefrustreerd, omdat ook hij niet begreep waarom zijn kinderen wegbleven. Ook dat maakte dat Marjet steeds wanhopiger werd.

De Weg naar Herstel 

Ik heb Marjet een veilige, empathische en omgeving geboden waarin ze haar gevoelens kon delen en begrijpen. Dit is hoe we het samen hebben aangepakt:

Ik begeleidde Marjet bij het nemen van kleine stappen richting herstel en het opbouwen van haar eigen leven. Dit omvatte het identificeren van haar eigen wensen en doelen in het leven, die haar geluk brengen, los van de verwachtingen naar anderen.

Het proces was niet altijd gemakkelijk en vergde tijd, maar met de juiste ondersteuning en begeleiding begon Marjet een gevoel van innerlijke rust te vinden. Ze kon de last van het proberen te herstellen wat verloren was, verminderen en zich richten op haar eigen welzijn en dat van haar zieke echtgenoot

Vandaag de dag is Marjet in staat om haar leven op een andere manier te leiden. Ze heeft geleerd om los te laten en te focussen op het hier en nu. Haar deur staat altijd op een kier voor haar kinderen, zonder boosheid of verwijten. Hoewel het niet altijd gemakkelijk is geweest, heeft ze ingezien dat het haar veel energie en  verdriet kostte om vast te houden aan de hoop en verwachtingen. Nu heeft ze meer energie voor zichzelf en voor haar zieke echtgenoot.

Conclusie:

Mantelzorger zijn is een uitdagende reis zijn, en het verlies van familiebanden en vrienden is een bijkomende last. Deze last kun je alleen maar verminderen door los te laten en je energie te richten op zaken waar je wél invloed op hebt. Het verhaal van Marjet laat zien dat leren loslaten de weg naar herstel kan openen. Het is een complexe reis, maar het is een reis die je kunt maken terwijl je voor je geliefde zorgt en tegelijkertijd voor jezelf zorgt. Je hoeft dit niet alleen te doen.

Boek een gratis coaching gesprek van 30 minuten ter waarde van €45. = en ik geef je alvast drie tips waar je meteen mee aan de slag kunt.