Mijn tijd komt nog wel

Gepubliceerd op 14 september 2023 om 10:40

"Mijn tijd komt nog wel

Wat als jouw dagen (en nachten) al volledig worden opgeslokt door de zorg voor een geliefde die 24-7 jouw aandacht en zorg nodig heeft? Je dag is veelal gevuld met medicijnen geven, wassen, voeden, troosten en zorgen voor je geliefde die niet voor zichzelf kan zorgen. Je voelt geen ruimte om even een stap terug te doen en te investeren tijd voor jezelf. “Mijn tijd komt nog wel”, zeg je voortdurend tegen jezelf en tegen anderen die zich zorgen maken om jou. En hoe meer je het blijft zeggen, hoe meer je erin gelooft.

Negen jaar geleden werd ik plotseling mantelzorger van mijn partner. De eerste jaren vlogen voorbij ik heb mijn baan opgezegd en vulde mijn dagen met zorgen voor partner. Ik dacht ook “mijn tijd komt nog wel”. Maar als ik daarop gewacht had, was ik nu, 9 jaar later nog steeds niet aan mijzelf toegekomen. Inmiddels heb ik, door schade en schande wijs geworden, geleerd dat ik vanaf dag 1 ook ruimte voor mijzelf had moeten nemen.

Als je 24/7 voor iemand mantelzorger bent, heb je een van de zwaarste 'banen' die er zijn. Het zorgen voor een geliefde kan fysiek, emotioneel en mentaal uitputtend zijn. Het is een toewijding die geen 9-tot-5-schema volgt, en er is geen mogelijkheid om 's avonds de deur achter je te sluiten en te ontspannen. Je bent 24 uur per dag, 7 dagen per week aan het werk. Je dagen worden beheerst door medische afspraken, zorgtaken en de behoeften van de persoon voor wie je zorgt. Dan is het begrijpelijk dat er weinig tijd overblijft voor iets anders.

Hoewel we vaak horen over het belang van zelfzorg, is het voor mantelzorgers vaak een luxe waarvan ze denken dat zij zich dit niet kunnen veroorloven. Er is weinig ruimte voor persoonlijke tijd en ontspanning wanneer de behoeften van een ander constant op de voorgrond staan.

Maar vergeet niet dat zelfs een paar minuten per dag of een half uur per week van onschatbare waarde kunnen zijn. Dit zijn momenten waarop je even tot rust kunt komen, kunt ademen en kunt ontsnappen aan de dagelijkse zorgen.

Het kan verrassend zijn hoeveel je kunt bereiken in slechts een paar minuten per dag. Of het nu gaat om een korte meditatie, een wandeling in de frisse lucht of een rustige kop theedrinken, deze kleine pauzes kunnen een wereld van verschil maken voor je mentale en emotionele welzijn. Het begint met het bewust inplannen van zelfs maar 5 minuten per dag aan jezelf. Deze 5 minuten zijn voor JOUW, en laat die niet vervliegen in snel even een wasje draaien of iets opruimen. Ga er bewust voor zitten, en je zult merken dat het je goed doet. En die fijn ervaring leidt jou dan weer tot het inplannen van nieuw momenten.

In mijn praktijk leer ik mantelzorgers hoe zij, juist stapje voor stapje deze kostbare tijd voor zichzelf kunnen inzetten. Het is een proces dat tijd en oefening vergt, maar het is essentieel voor jouw welzijn en uiteindelijk komt ook dat ten goede aan het welzijn van je geliefde voor wie je zorgt.