Het 'ik los het zelf wel op'-perspectief

Gepubliceerd op 24 september 2023 om 11:07

Als mantelzorger die 24/7 voor een geliefde zorgt heb je, net als ik, inmiddels een vaste structuur en een  patroon opgebouwd in je leven. Ook ik heb inmiddels geleerd om te anticiperen op de behoeften van mijn partner, Albert.

Je hebt waarschijnlijk talloze situaties meegemaakt waarin de aangeboden hulp van anderen niet passend, of niet aanwezig was. Je bent inmiddels gewend om deze situaties aan te pakken met het motto: "Ik los het zelf wel op." Dit is bewonderenswaardig en getuigt van jouw toewijding en vastberadenheid.

Maar nu is het tijd om een belangrijke vraag te stellen: Hoe ga je verder?

 

Het Veilige Pad

Het is begrijpelijk dat je je comfortabel voelt bij de gedachte dat je alles zelf aankunt.

Deze 'ik los het zelf wel op'-mentaliteit heeft je immers tot hier gebracht, waar je nu staat als een toegewijde mantelzorger. Je hebt waarschijnlijk geleerd hoe je complexe situaties kunt aanpakken, crises kunt beheersen en zelfs onverwachte wendingen in de zorg kunt opvangen zonder al te veel problemen.

Maar soms kan dit vertrouwde pad van zelfstandigheid je in een verstikkende greep houden. Je kunt jezelf verliezen in de dagelijkse zorgtaken en je eigen welzijn verwaarlozen. Het 'ik los het zelf wel op'-perspectief kan leiden tot overbelasting, isolatie en burn-out, wat uiteindelijk nadelig kan zijn voor zowel jou als je geliefde voor wie je zorgt.

De Waarde van Hulp

Het is cruciaal om te beseffen dat het volkomen normaal is om hulp te vragen en deze te aanvaarden. Je bent geen superheld, en niemand verwacht dat je in je eentje alle uitdagingen aankunt. In werkelijkheid kan het inroepen van hulp en ondersteuning niet alleen jou ten goede komen, maar het kan ook de zorgkwaliteit voor je dierbare aanzienlijk verbeteren. Het is een teken van wijsheid en kracht om te erkennen dat samenwerken en steun zoeken de zorgervaring voor zowel jou als je dierbare kunnen verrijken.

Als je merkt dat de ondersteuning die je hebt gezocht niet naar tevredenheid is geweest, overweeg dan om de juiste mensen te benaderen voor hulp. Als een medewerker van de gemeente je niet goed op weg heeft geholpen of als je voelt dat de steun van familie en vrienden ontbreekt, dan is het misschien tijd om in gesprek te gaan met ervaren mantelzorgers. Zij begrijpen de unieke uitdagingen en emoties die gepaard gaan met mantelzorg, en hun ervaring kan van onschatbare waarde zijn.

Naast het delen van praktische tips, kunnen ervaren mantelzorgers ook een bron van herkenning zijn. Ze begrijpen wat je doormaakt en kunnen je gevoelens en zorgen beter plaatsen. Dit begrip alleen al kan enorm helpen bij het verlichten van de emotionele last die mantelzorg met zich mee kan brengen.

Kortom, onthoud dat het vragen om hulp en het benaderen van de juiste mensen voor ondersteuning niet alleen goed is voor jou, maar ook voor de kwaliteit van zorg die je aan je dierbare kunt bieden. Mantelzorg is een reis die je niet alleen hoeft te maken, en samen met anderen kun je sterker staan en beter voorbereid zijn op de uitdagingen die voor je liggen.